Previous slide
Next slide

Allergenen

Allergeen is een stof (meestal een eiwit) of ingrediënt die een allergische reactie kan veroorzaken.

Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. In principe kan elk ingrediënt in het eten dit veroorzaken. Er zijn 14 allergenen waar de meeste voedselovergevoeligheden bij voorkomen. Dit zijn: Gluten, Schaaldieren, Ei, Vis, Pinda, Soja, Melk, Noten, Selderij, Mosterd, Sesam, Sulfiet, Lupine en Weekdieren.

Ongeveer 0,1 tot 0,2% van de kinderen en volwassenen heeft te maken met een visallergie. Vaak groeit de allergie er niet uit. Het eiwit parvalalbumine is het belangrijkste allergeen in vis. Het komt in veel vissoorten voor. Bij een visallergie reageren mensen dan ook vaak op verschillende vissoorten.

Het allergene eiwit in vis is zeer hittestabiel. Dat betekent dat het eiwit allergeen blijft, ook na koken of bakken. Visallergie komt vaker voor in landen waar men veel vis eet. Meestal groeit iemand met visallergie er niet overheen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.